Boktips1

http://boktips1.blogspot.se/

fredag 23 oktober 2015

Torsdag, fredag och inför v. 45

Igår hade vi en mysig dag tillsammans med luft. Vi pysslade, hade spöklika STARKlekar, alla musikgrupper hade dansuppvisning och vilket drag det var på discot som avslutade dagen. Härlig gemenskap!









Idag har eleverna fått skriva en egen faktatext om viktiga begrepp från no-temat. Man valde själv om man ville skriva för hand, på iPad eller dator. Vi är imponerade! 

Nästa vecka är det höstlov från skolan. Gör gärna höstlovet till ett läslov. Idag har våra bokpiloter tillsammans med vår skolbibliotekarie Sara varit hos oss och tipsat om böcker. Vi har ett fantastiskt bibliotek med engagerade bibliotekarier som gärna hjälper till! 

Om vecka 45 och info framåt:
Läxa från idrottslärarna att kunna knyta sina skor tills på onsdagens idrottslektion. 

Tisdagen den 10/11 åker vi alla i år 2 till Tekniska museet i Malmö. Vi ska inspireras till vårt nya tema, uppfinningar. Vi tar med mat från skolan. Skicka ev med en extra dricka. Vi åker därifrån kl 13 och beräknas vara tillbaka på skolan 13.45.

Ha ett skönt höstlov! 

onsdag 21 oktober 2015

Höstlov på biblioteket!

Nallenattning
Måndag 26 oktober. Vi firar internationella nalledagen! Natta ditt gosedjur på biblioteket kl.17.00 och kom och hämta det morgonen efter, på tisdag 27/10 kl. 9.15. Vi bjuder på frukost och du får se vad ditt gosedjur hittat på under natten.
2-6 år
Föranmälan. Obs! begränsat antal platser.

Höstpyssel
Tisdag 27 oktober kl. 10.00-14.00
Kom och pyssla inför halloween. Alla åldrar

Filmworkshop
Onsdag 28 oktober kl. 10.00-16.00
Kom och gör film med filmpedagogen Christoffer Sjöstrand.
10-15 år. I samarbete med ABF.
Föranmälan. Obs! begränsat antal platser.
på biblioteket

Föranmälan till Veberöds bibliotek biblioteket.veberod@lund.se, eller 046 356784


Läsläxa

Vi har läsläxa på annat sätt resten av veckan och istället tills på fredag. 

I klassen har vi skrivit en faktatext om vatten och luft. Beroende på läsförmåga kan eleverna läsa själv, läsa efter en vuxen eller på annat sätt som passar er. 
Ställ gärna frågor och diskutera innehållet. 


tisdag 20 oktober 2015

Barns rättigheter

Igår inledde vi temat med diskussioner kring frågan "Vilka rättigheter har du hemma och i skolan?" Detta är också målet med arbetet. 

Idag har vår student haft lektion och vi har läst artiklar ur Barnkonventionen, diskuterat och jämfört yttrandefrihet och diskriminering. Se så fina bilder vi gjort om yttrandefrihet!



Vi har även hittat en gratisapp att ladda hem som heter Alla barn rätt. Flera av eleverna hann lyssna en stund på den. Ladda gärna ner den hemma!

fredag 16 oktober 2015

Om vecka 42 och inför vecka 43

Vi har haft en lärorik vecka. I temat har vi fortsatt med att lära oss om sötvatten och saltvatten. Eleverna har varit inne på googleearth för att leta vatten, grönska och torka. Vi har diskuterat hur olika det ser ut på jordklotet. Vi har också jämfört jordklotet med ett litersmått. 3 delar består av jord och 7 delar är vatten. Även hur lite av det vattnet vi faktiskt kan dricka har vi försökt förstå genom jämförelse med litersmåttet.


I matte har vi lärt oss mer om volym. Idag har vi diskuterat och jämfört olika behållare med samma mängd vatten. Ögat lurar oss ibland.



I svenska har vi fortsatt skriva för hand och att arbeta med en läsande klass. Eleverna har verkligen tagit till sig läsfixaren Reportern och ställer lätt frågor på texten vi läser.


Information om nästa vecka:
Vi startar upp vårt nya tema om mänskliga rättigheter på måndag. Niklas vår student är tillbaka och kommer hålla någon lektion.

På onsdag är det idrott, glöm ej kläder och skor för inneidrott.

På torsdag har vi en gemensam temadag med Luft. En "halloweendag" med pyssel, STARKövningar och lite disco. De som vill vara utklädda får gärna vara det. MEN inga vapen är tillåtna, inte heller ansiktsmasker. Däremot är det ok att vara målad i ansiktet.

Alla musikgrupper från både Luft och Vatten kommer att uppträda med sin dans till spökrock!

Nu behöver vi er hjälp till lite av pysslet Alla som har glasburkar i barnmatsstorlek får gärna ta med dem hit. På fritids fortsätter Halloweenandet så det blir ingen utedag på torsdag!

Ha en trevlig helg!

onsdag 14 oktober 2015

Vatten och volym

Idag har vi laborerat med vatten. Vi har uppskattat och mätt hur mycket olika föremål rymmer. 

Att mäta volymer är vårt nya mattetema fram till höstlovet. Detta ska vi lära oss: 





Det är bra med många vaskar i klassrummet! 





tisdag 13 oktober 2015

Till vårdnadshavare f-3


 

 
 



 
 

 
 
Skolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling

 

Häromkvällen på Forum för samråd framkom det ett önskemål om att beskriva hur vi på skolan agerar när det sker en kränkning eller diskriminering.

 

Planen

Varje år ska en skolenhet upprätta en Plan mot diskriminering och kränkande behandling. I den beskriver vi hur vi arbetar främjande, förebyggande och akut. Vi sätter också upp mål för kommande läsår och berättar hur vi utvärderar och kartlägger vårt värdegrundsarbete.

 

Främjande arbete

Det främjande arbetet handlar främst om hur vi bemöter varandra i vardagen. Att vi till exempel hälsar på varandra på morgonen eller hur vi utrycker oss till varandra när vi undrar något eller vill fråga något, att du vänder dig till den det handlar om, om du tycker någon har gjort fel eller att du kan vänta på din tur. Mycket av det arbete vi gör i vårt värdegrundsarbete STARK görs med tanke på det främjande och det likabehandlande förhållningssättet vi vill att elever och vi vuxna ska ha mot varandra.

 

Förebyggande arbete

I det förebyggande arbetet ingår såklart också STARK men kanske framförallt framtagande av ordningsregler och rutiner till exempel för raster, vikarier, elevråd, utvecklingssamtal och så vidare. I detta avsnitt sätter vi också upp läsårets mål och åtgärder.

 

För läsåret 15/16 har vi skrivit:

Utveckla rastverksamheten

Kontinuerligt genomföra observationer i våra grupper till exempel med hjälp av sociogram

Rektor går en trygghetsvandring med elevrådet

Kompetensutveckling för personalen via Malmö Högskola kring kränkande behandling

Kompetensutveckling via skolans socionom kring svåra samtal med föräldrar

Utbyte mellan årskurserna på olika sätt, till exempel att äldre elever läser för yngre elever

Genomföra ett projekt som heter Skicka vidare

 

Akuta händelser

När det gäller den akuta delen så gäller det att för den som har sett eller fått reda på att något har hänt reder ut händelsen. Vi i skolan behöver samla information och fakta för att avgöra om det är en kränkning eller en konflikt. Om det i samtal med de inblandade kommer fram att det skett en kränkning skrivs en tillbudsrapport med medföljande åtgärdsrapport. I samband med detta kontaktas samtliga inblandades föräldrar. Rektor får ta del av tillbudsrapporten och har sedan till uppgifta att förmedla denna till huvudmannen, Lund Östers nämnd.

 

Om kränkningen anses som grov eller om det rör sig om upprepade tillfällen beslutar rektor tillsammans med elevhälsan vilka personer som ska fortsätta reda ut och följa upp ärendet.

 

Det är elevens upplevelse som avgör om den har blivit utsatt för kränkande behandling. Det bör påpekas att det ofta är en grannlaga uppgift att avgöra om en kränkning har skett eller om det som har hänt är en konflikt eller bråk mellan individer. I kränkningsärenden är det inte ovanligt med olika versioner. Vi vill därför att ni kontaktar oss om ni har funderingar kring ett ärende annars är det väldigt lätt att rykten sprids och att spekulationer tar fart.

 

På alla skolor finns elever med olika förutsättningar och skolans uppdrag är att få alla elever att utvecklas så långt som möjligt. Några elever har stora utmaningar när det gäller att förstå det sociala samspelet. Dessa elever behöver under sin skoltid träna extra mycket på de förmågor som krävs för att kunna förstå sådant som till exempel turtagning, att inte alltid få bestämma eller hur man löser en osämja. För att detta ska fungera bra är det viktigt att få alla elevers och er föräldrars förståelse för att barn är olika och behöver träna på olika förmågor.

 

Vi lägger ner mycket arbete och tid med era barn kring värdegrundsarbetet och det krävs ett gott samarbete med er föräldrar om det ska fungera väl. Ställ gärna nyfikna frågor kring hur vi tänker och gör så vi kan utveckla barnen på bästa sätt.

 /Per-Ola Birgersson, rektor åk F-3

 

 

 

fredag 9 oktober 2015

Om vecka 41 och inför vecka 42

Vi har diskuterat våra klassrumsregler och kommit fram till att vi är ganska bra på att räcka upp handen när vi vill säga något, men att vi är glada för att prata när vi kommit in och satt oss efter rasten. Detta ska vi träna på nästa vecka.

I engelska arbetar vi med olika dialoger. Målet är att våga prata och lära sig säga meningar. I väskan med hem ligger ett papper med dialoger att träna på hemma. På pappret står en dialog där man ska fylla i någonting man handlar. Eleverna kan kläder och frukter, men ni kan använda vilka ord ni vill där hemma. Detta är läxa tills på fredag nästa vecka. Träna gärna en stund vid flera tillfällen. Då blir det lättare att komma ihåg.

I matte har vi fortsatt med problemlösning. Vad är problemet och hur kan jag lösa det? Behöver jag rita, bygga, diskutera med en kompis... Det finns många vägar fram till ett svar!



Fredagen avslutades på biblioteket. Sara, vår skolbibliotekarie, gjorde oss ännu mer lässugna när hon berättade och visade olika böcker.


Nästa vecka:
På onsdag börjar idrotten att vara inomhus.

Engelskläxa till fredag.

Läsläxa som vanligt till tisdag, onsdag och torsdag.

Ha en skön helg!




måndag 5 oktober 2015

Experiment och vattnets kretslopp



Vi ställer ett glas med blått kallt vatten i botten och ett glas med gult varmt vatten över. Vad händer och varför? Detta kan barnen berätta hemma. 

Vi skapar bilder med svampteknik och akvarell. Vi ska lära oss vattnets kretslopp och beskriva det med hjälp av bilden.



Avslutningsvis hann vi plantera och skapa ett eget slutet kretslopp som vi ska observera i klassrummet. Visste ni att vi använde plastfolie som vår atmosfär?!







Dyslexiveckan...

Nu är det dyslexiveckan! Gratis föreläsningar på Stadsbiblioteket i Lund.

5 oktober 18.00 i Atriumgården
Att leva med dyslexi
Benny Björkman från Studieförbundet Sensus

6 oktober 18.00 i Atriumgården
Att klara skolan trots dyslexi
Danielle och Helene Andersson

7 oktober 2015 16.00 i Atriumgården
Användbara hjälpmedel
Johanna Kristensson

fredag 2 oktober 2015

Spännande värre!

Denna veckan har vi lärt oss massor!
Vi har lärt oss om division. Vi har dividerat med två och fyra.
Vi har lärt oss om varmluftsballonger och gjort varmluftsballonger. Vi har lärt oss att varm luft stiger. Tyvärr blåste det lite för mycket så ballongerna hade svårt att lyfta eftersom den varma luften trycktes ut från ballongerna.
Vi har lärt oss att luft består av syre bland annat och att det finns små dammpartiklar i luften.

Vi lärde oss att några heter some på engelska och att man säger an orange men a clementine och a banana.

Vi har lärt oss att man aldrig ska ge upp.

Sedan var vi på teater och utflykt. Det var både bra och roligt.

Vi har också gjort en överraskning till alla familjer i år 2 denna veckan. Den ligger i väskan! Det har vi gjort för vi har lärt oss att det är bra att dela med sig och att den man delar till blir glad och då blir den som delar med sig också glad. Vi skickar ett leende vidare genom en önskan att alla familjer får en underbar helg där de känner hur bra det är att vi i år 2 är tillsammans <3


Vi vill påminna om att det är studiedag på onsdag och att fritids är öppet med vikarier för de som har anmält att de behöver omsorg. Vi har morgonfritids på Kastanjen fram till kl. 8.00 när vi går över till våra lokaler. Stängningen fungerar ungefär som vanligt, eventuellt går de över lite tidigare.